10. 7. 2024
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

K budově soudu přijíždí taxík a z něj vystupuje žena, jejíž obličej je skrytý pod šátkem a rouškou. Je zjevné, že má problémy s chůzí, a tak jí pomáhá justiční stráž. Na první pohled to vypadá, že se jedná...

K budově soudu přijíždí taxík a z něj vystupuje žena, jejíž obličej je skrytý pod šátkem a rouškou. Je zjevné, že má problémy s chůzí, a tak jí pomáhá justiční stráž. Na první pohled to vypadá, že se jedná o oběť. Ale je tomu skutečně tak?…

Na Českolipsku v severních Čechách vlastnili 75letá Růžena H. a její o rok starší manžel malebnou roubenku. Jejich soužití však nebylo idylické. Podle Růženy její manžel nepřispíval na domácnost, trávil čas u televize nebo počítače, a dokonce ji psychicky a fyzicky týral. „Žádná žena by to 15 let nevydržela,“ řekla později.

Růžena později tvrdila, že její manžel plánoval odchod, což ji velmi rozčílilo. „Vzal auto, které jsme kupovali společně, a nářadí, které jsem platila já. To mě úplně dožralo,“ vysvětlila.

V říjnu 2021 přijíždějí k jejich domku severočeští kriminalisté a obviňují sedmdesátnici z vraždy manžela. Podle vyšetřovacího spisu došlo k vražednému útoku už 5. srpna 2021. Růžena se dostala s manželem do sporu a když se k ní obrátil zády, dvakrát ho udeřila topůrkem sekery do hlavy. Když zjistila, že je mrtvý, vzala nůž….

zdroj:pixabay.com

Kriminalisté uvedli, že Růžena začala manželovo tělo chladnokrevně porcovat, oddělila ruce a nohy v kloubech. „Bylo to hrozné. Nesmíte si myslet, že mi to dělalo nějakou radost,“ poznamenala později. „Musela jsem jen odříznout nohy, protože se mi nevešel do kolečka.“

Následně tělo naložila a odvezla k jámě na zahradě. Když si uvědomila, že by tělo mohli najít, rozhodla se ho spálit. Několik nocí pálila ostatky v plamenech, aby zničila důkazy. Když se někdo ptal na jejího manžela, tvrdila, že odešel za jinou ženou.

zdroj:pixabay.com

V červenci 2022 se koná hlavní líčení u Krajského soudu v Liberci. Růžena se přiznává a lituje svého činu. „Je mi líto, co jsem udělala. Nebylo to plánované, nešlo o úmysl,“ řekla. Znalecké posudky však vykreslují Růženu jako osobu se sníženou empatií, neschopnou kompromisu a se sklony k přikrášlování svých problémů.

Sestra zavražděného uvedla, že její bratr nebyl násilník. „Byl to spíš filozof, ani mouše by neublížil. Nikdy jsem si nevšimla, že by měli nějaké partnerské problémy,“ řekla. Její bolest zesiluje fakt, že nemůže bratra pochovat, protože nemá jeho ostatky.

Růžena byla v červenci 2022 odsouzena na 12 let vězení. Soudkyně uvedla, že jakýkoli trest je pro ni prakticky doživotím. Růžena následně prohlásila, že by raději podstoupila eutanazii než pobyt ve vězení, což jí samozřejmě nebude umožněno.

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz