9. 7. 2024
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

V souhvězdí Panny se před zraky astronomů pravděpodobně probouzí obří černá díra. Dříve nenápadná galaxie SDSS1335+0728 začala na konci roku 2019 náhle zářit a její jasnost se stále zvyšuje. Vědci sledují tuto neobvyklou proměnu a podle nové studie publikované v časopise Astronomy & Astrophysics je nejpravděpodobnějším vysvětlením probuzení masivní černé díry v jádru galaxie.

Dříve nenápadná galaxie v souhvězdí Panny nečekaně změnila svou jasnost v roce 2019, a ta se od té doby stále zvyšuje. Vědci předpokládají, že jde o probuzení černé díry v jejím středu.

Na konci roku 2019 začala galaxie SDSS1335+0728, dříve nenápadná, zářit jasněji než kdykoli předtím. Aby astronomové zjistili důvod, sledovali změny galaxie pomocí dat z různých vesmírných a pozemních observatoří. Nová studie publikovaná v časopise Astronomy & Astrophysics naznačuje, že tyto změny jsou pravděpodobně důsledkem probuzení masivní černé díry v jádru galaxie.

„Představte si, že léta pozorujete vzdálenou galaxii, která se zdá být klidná a neaktivní,“ říká Paula Sánchez Sáez, astronomka z německé ESO a hlavní autorka studie. „Najednou se v jejím jádru začnou dít dramatické změny jasnosti, které jsou bezprecedentní.“ Právě to se stalo u jádra SDSS1335+0728, které je nyní klasifikováno jako „aktivní galaktické jádro“ (AGN) – jasná kompaktní oblast poháněná masivní černou dírou.

zdroj:pixabay.com

Náhlé zvýšení jasnosti galaxie mohou způsobit i jiné jevy, jako jsou výbuchy supernov nebo slapové rozrušení, kdy hvězda přijde příliš blízko k černé díře a je roztrhána na kusy. Tyto změny jasnosti však obvykle trvají jen několik desítek nebo maximálně několik stovek dní. To ale neplatí v případě galaxie SDSS1335+0728. Její jasnost se zvyšuje již více než čtyři roky od prvního pozorování jejího zjasnění. Pozorované změny jsou navíc v této galaxii, vzdálené 300 milionů světelných let, velmi odlišné od všech dosud zaznamenaných.

Porovnáním dat získaných před prosincem 2019 a po něm vědci zjistili, že SDSS1335+0728 nyní vyzařuje mnohem více světla v ultrafialové, optické a infračervené oblasti. V únoru 2024 galaxie také začala vyzařovat rentgenové záření. Podle vědců je nejpravděpodobnějším vysvětlením probuzení černé díry a „aktivace“ galaxie. Podle Loreny Hernández Garcíi z chilské univerzity ve Valparaísu jde o první případ aktivace masivní černé díry v reálném čase.

zdroj:pixabay.com

Aby vědci vyloučili další možné příčiny změn v galaxii, budou ji nadále pozorovat. Stále existuje možnost, že jsme svědky neobvykle pomalého slapového rozrušení, nebo dokonce zcela nového jevu. Pokud by se však skutečně jednalo o slapové rozrušení, bylo by nejdelší a nejslabší, jaké kdy bylo pozorováno, uvádějí vědci ve své zprávě.

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia


Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz