30. 6. 2024
Autor: Viktorie Vondrová
zdroj: , the sun, idnes.cz, wikipedia

Sex s robotem většina Čechů nepovažuje za nevěru, ale spíše za formu masturbace. Výzkum odhalil, že 89 % respondentů vnímá tento styk jako bezpečný a většina souhlasí, že by mohl zpestřit sexuální život. Na druhé straně však panují obavy, že by mohl vést k nereálným představám o sexu a sníženému zájmu o intimní vztahy s lidmi.

Podle výzkumu většina oslovených Čechů vnímá sex s robotem spíše jako formu masturbace než nevěru, ačkoliv může vytvářet nereálné představy o sexu.






Výzkumníci se dotazovali na názory na různé typy tzv. sexbotů – od jednoduchých modelů bez inteligence po ty, které se chovají a vypadají jako lidé. Dotazník také zkoumal výhody a nevýhody těchto robotů, preferovaný vzhled a etické otázky jejich využívání. Tento výzkum, vedený Davidem Černým z Ústavu státu a práva AV ČR a lékařem Zlatkem Pastorem, je jediným svého druhu v České republice.

Rozsáhlý on-line dotazník obsahující 180 otázek byl vyplňován od června 2019 do května 2020 a zahrnoval odpovědi 1 375 Čechů, z nichž 48 procent byly ženy. Autoři poznamenali, že vzorek respondentů není reprezentativní, ale spíše odráží názory mladších lidí otevřených diskuzi o sexu s roboty. Detailní výsledky jsou dostupné ve veřejně přístupných souborech statistika a psychologa Daniela Dostála.

zdroj:pixabay.com

Pomáhat a sloužit

Podle výzkumu 89 procent respondentů souhlasilo, že sex s robotem by byl bezpečný. Více než tři čtvrtiny z nich se domnívají, že by se takový styk podobal masturbaci, nepovažovali by ho za nevěru a mohl by zpestřit sexuální život. Dále 71 a 72 procent respondentů věří, že by sex s roboty mohl pedofilům a zoofilům umožnit uspokojit jejich potřeby bez újmy na dětech či zvířatech.

Největším problémem je podle respondentů to, že by sex s roboty mohl vytvářet nerealistické představy o sexu a snižovat zájem o intimní vztahy s lidmi. S tímto tvrzením souhlasilo 91, respektive 86 procent respondentů. Nepřirozený styk s roboty vnímá 58 procent lidí, přičemž více žen než mužů se domnívá, že by takový sex mohl posílit představu partnera či partnerky jako pouhého objektu pro sexuální uspokojení.

zdroj:pixabay.com

Nejvíce dotazovaných souhlasilo s tím, že by bylo vhodné využívat sexboty pro zajištění kvalitního sexuálního života hendikepovaných lidí (94 procent) a jako alternativu k prostituci (89 procent). Dále 83 procent respondentů souhlasilo, že by roboti mohli uspokojit i nejtajnější sexuální fantazie.

Co se týče vzhledu sexbotů, respondenti preferují jejich adaptabilitu, tedy možnost nejen volit celkový vzhled, ale i měnit konkrétní části těla, jako je velikost poprsí či penisu. Dále 97 procent respondentů souhlasí s tím, že by roboti měli mít různé režimy chování, například vášnivý, mazlivý, submisivní či dominantní.

Zdroj: Autorský text Viktorie Vondrové, the sun, idnes.cz, wikipedia
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Top Stories na hlavní stránku Seznam.cz
1 komentář